Притча за добрия човек

post-4986-1265913115_thumb

В един голям град от изтока, на най-оживената търговска улица имало два магазина за персийски килими. Те били разположени един срещу друг. Собственикът на единия магазин бил мъж на преклонна възраст, но всеки ден с радост и пълнен с положителна енергия той отварял своя магазин, а сърдечната му усмивка през целия ден не изчезвала от ведрото му лице. Сутрин пръв отивал на търговската улица и произнасял молитвата си за общото благоденствие на всички търговци и купувачи, а хората с радост влизали в магазина му и винаги си тръгвали доволни и усмихнати. Дори когато не намирали подходящия килим, той винаги намирал хубави думи и добро пожелание, с което да ги изпрати за да си тръгнат с усмивка и чудесно настроение. Всички били единодушни, че не познават по-добър човек от него. Другият търговец на килими бил амбициозен и себичен младеж, който от скоро се занимавал с този бизнес, но твърдо бил решен да унищожи всичките си конкуренти в града. По отношение на клиентите той бил пълна противоположност на стария търговец, но в сделките на едро нямал равен на себе си в цялата страна. Обикалял всички производители и доставял в магазина си най-хубавите и качествени килими на изгодни цени. Не минало много време и старият търговец починал, а неговите наследници решили, че не могат да издържат на конкуренцията и затворили магазина. Всички жители на града с мъка приели тази загуба. Тъгували за любимия си съгражданин и неговия магазин. Дълги години той ги снабдявал с хубави килими и нямало къща в града, в която да няма поне един килим купен от там. Единствен, младият търговец на килими не изпитвал никаква тъга, а дори бил и доволен от този факт. Бързо успял да купи едно от съседните помещения и разширил магазина си. Изпълнен с гордост, той решил да сподели радостта си с неговата майка и се отправил към бащиния си дом. Тя го посрещнала сърдечно и седнали в гостната стая да си поприказват на чаша ориенталско кафе.

– Мамо! – рекъл, въодушевен синът. – не си склонна да се преместиш при мен в прекрасния ми дом, но ще ти подаря най-красивия килим от моя магазин. Аз, вече съм най-големия търговец на килими и най-хубавите са при мен. Този е доста овехтял и сигурно е от магазина на стария търговец. – изпъчил се гордо той и посочил с пренебрежение килима под краката им.

Майката свела поглед и мълчаливо се загледала към пода на стаята. По едно време лицето и се озарило от красива усмивка, а синът и в недоумение я попитал.

– На клима ли се усмихваш, мамо?

Не! Усмихвам се на стария търговец, сине и няма да сменям този килим. Той ще стои тук докато съм жива, за да ми напомня всеки ден, че не е трудно да бъдем добри, сърдечни и усмихнати хора! Радвам се че си станал голям търговец, но се постарай да бъдеш и добър човек! Почитай стария си колега и се учи от него. Защото не е важно ти какво си взел, нито колко дълго си живял, а важна само е възвишената цел какво и колко на света си дал!    Валентин Начев

20190815_191804 - Copy (5)     „Не забравяйте да правите благодеяния и да споделяте с другите благата си; защото такива жертви са угодни на Бога.” (Евреи 13:16)

Притчата е част от сборника със съвременни притчи Къде се ражда любовта? Съвременни притчи … – Хеликон  – второ преработено и допълнено издание

Книги от Валентин Начев – store.bg

СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ

Къде се ражда любовта? Съвременни притчи … – Хеликон  – второ преработено и допълнено издание

Говори ми само за любов. Съвременни притчи – Хеликон

Няма да е все така | Книжарници Хеликон

Автор Валентин Начев | Книжарници Хеликон

Силата на словото. Съвременни притчи от Валентин Начев | ISBN …

Един от нас споделя… : Споделено от Валентин Начев

Снимки: „Аз обичам да чета“ в ПГ „Стефан Караджа“ Elhovo.news …

„Аз обичам да чета“ е инициатива на ученическия съвет в ПГ „Стефан Караджа“ гр.Елхово, организирана от  Калина Иванова и Силвия Калчева – ученички от 10а клас и Надежда Георгиева, Михаил Карастоянов и Ира Недялкова – преподаватели в ПГ „Стефан Караджа“.

През месец март, в голямото междучасие, в кабинет №1 се събират ученици и учители, които обичат книгите. Сред авторите, които се четат са Валентин Начев, Хорхе Букай, Полет Буржоа, Л. Дж. Смит, Иво Иванов, Уилям Сароян, Йордан Йовков и др. Поради големия интерес, инициативата ще продължи и през месец април.

Добре дошли са всички, които искат да четат на глас, да споделят разказ или откъс от книга, които са ги впечатлили или просто да послушат, докато другите четат.

 

Вашият коментар